Motorische achterstand

Een motorische ontwikkelingsachterstand is een achterstand in de ontwikkeling van het bewegen. Een kind heeft een motorische ontwikkelingsachterstand als de ontwikkeling niet leeftijdsadequaat verloopt. Het gevolg kan zijn dat het kind gefrustreerd raakt of niet goed kan meedoen met leeftijdsgenootjes.
Een achterstand in de grove motoriek kan zich bijvoorbeeld uiten in het niet kunnen meekomen in de gymles en/of bij het buiten spelen met leeftijdsgenootjes, angstig of houterig bewegen, een slappe houding, een opvallend looppatroon en veel vallen en/of struikelen.

Een achterstand in de ontwikkeling van de fijne motoriek kan zich onder meer uiten in het niet willen tekenen, kleuren, niet goed kunnen knippen, plakken en/of bouwen. Er gebeuren veel kleine ongelukjes zoals dingen omstoten en voorwerpen laten vallen. Het kind heeft geen duidelijke handvoorkeur en schokkerige, niet vloeiende bewegingen of schrijfproblemen.

 

Behandeling

Er zal eerst onderzoek gedaan worden naar de kwantiteit van de motoriek, wat wil zeggen: welke motorische activiteiten beheerst een kind in vergelijking met leeftijdgenoten. Tevens kijken wij naar de kwaliteit van de motoriek, namelijk: hoe ziet de manier waarop het kind beweegt eruit. Hierbij zal de hulpvraag een belangrijke leidraad zijn binnen het onderzoek.
Na het onderzoek wordt met ouders besproken welke behandelvorm het beste aansluit bij de hulpvraag en het kind.
Tijdens de behandeling zal het kind zoveel mogelijk spelenderwijs gestimuleerd worden om nieuwe motorische uitdagingen aan te gaan en daardoor zijn motorische vaardigheden uit te breiden. Indien nodig kunnen er (andere) strategieën aangeleerd worden of aanpassingen/hulpmiddelen ingezet worden.

Kinderfysiotherapie bij motorische achterstand